Math4you

Blog

Blog

8 tips bij het studeren van wiskunde

Geplaatst op 3 april, 2019 om 3:45

1] Bij wiskunde is het heel belangrijk dat je veel oefeningen maakt. Enkel door veel te oefenen, kan je een krak in het vak worden.

2] Oefen steeds schriftelijk. Sommige leerkrachten stellen de oplossingen ter beschikking. De oplossing even “doorlezen” is geen goed idee. Je zal dan vaak de indruk krijgen dat je het wel begrijpt, maar op de toets zal je er ook zelf moeten opkomen. Hermaak de oefening dus zeker nog eens vanaf nul.

3] Probeer steeds logische verbanden te leggen en stel jezelf tijdens het studeren en oefenen regelmatig de “waarom-vraag”. Waarom gebruiken we hier deze formule? Waarom is deze techniek geschikt om deze oefening op te lossen? Neem niets klakkeloos over, maar wees altijd kritisch.

4] Bij vraagstukken kan je als volgt te werk gaan:

   a. Noteer de gegevens op een gestructureerde manier. Maak eventueel een tekening van het probleem.

   b. Werk stap voor stap. Probeer elke zin om te zetten in een wiskundige formule of vergelijking.

   c. Leg op het einde alle puzzelstukken bij elkaar. Je zal zien dat de oplossing dan wel vanzelf tevoorschijn komt.

Vaak denken leerlingen dat je, wanneer je de opgave leest, meteen de volledige oplossingsmethode in je hoofd moet hebben. Dat is echter niet nodig. Beschouw het probleem als een ketting met verschillende schakels. Los elke schakel eerst apart op. Probeer daarna de schakels met elkaar te verbinden.

5] Moet je definities kennen? Schrijf dan eerst de definitie over. Draai daarna je blad om en probeer de definitie uit je hoofd op te schrijven. Soms zal dit nog niet meteen lukken. In dat geval kijk je nog eens in je boek wat de juiste formulering is en probeer je het opnieuw. Wanneer je de definitie vlot uit het hoofd kan opschrijven, dan ken je ze. Meestal is dit na 3 of 4 pogingen het geval.

6] Moet je bewijzen kennen? Ook hier begin je eerst met het bewijs over te schrijven. Welke stappen zijn belangrijk om uit het hoofd te leren? Vaak is het voldoende als je weet hoe je een bewijs moet beginnen en is de rest van het bewijs gewoon “rekenwerk”. Ook hier blijf je het bewijs schriftelijk herhalen totdat het vanzelf uit je pen vloeit.

7] Bekijk en hermaak voorgaande toetsen. Probeer altijd uit je fouten te leren. Ben je niet zeker van je verbetering? Vraag aan de leerkracht om het nog eens na te kijken. Hij/zij zal je met plezier helpen.

8] De laatste en misschien nog de belangrijkste tip: geloof in jezelf. Zeg niet te snel “ik kan dat niet”. Je kan meer dan je denkt!

Categorie├źn: Geen